Smeđi štakor

Smeđi štakor

Općenito 

Smeđi štakori mogu biti i više od 500 grama teški i oko 40 cm dugi a krzno im je smeđe do sive boje. Rep Smeđeg štakora je kraći od glave i tijela a izmeti su im u obliku kapsula. Smeđi štakori su svejedi a gnjezde se u podzemnim jamama iz kojih izlaze noću. 


Opis, identifikacija i suzbijanje

Rattus norvegicus

Izgled

Smeđi štakori veliki su glodavci koji mogu težiti više od 500 grama. Mogu postići  duljinu od 40 cm, a repovi sami mogu biti 21 cm dugi. Tijelo Smeđeg štakora prekriveno je krznom koja je smeđe ili sive boje. Rep Smeđeg štakora je kraći od glave i tijela. Izmeti su u obliku kapsula.

Ponašanje, prehrana i navike

Smeđi štakori obično gnijezde u podzemnim jamama iz kojih ulaze u zgrade u potrazi za hranom dok su za vrijeme dana uglavnom skriveni. 

Smeđi štakori su svejedi i hrane se raznim izvorima hrane. Ako imaju izbor birat će meso, voće, žitarice i orahe. Mrtve životinje im također služe kao izvor hrane. Budući da im je porebna voda, njihove kolonije su blizu vode. Iako nisu uistinu društvene poput mrava štakori žive u zajednicama s dominantnim i podređenim članovima

Reprodukcija

Smeđi štakor dostiže spolnu zrelost u roku od dva do pet mjeseci i može se pariti u bilo kojem mjesecu u godini. Ženke mogu imati 3 do 12 legla godišnje. 1 leglo može imati 4 do 22 mala štakora. Odrasli uglavnom žive do jedne godine u divljini.

Znakovi infestacije 

Smeđi štakori su obično skriveni, osim ako nisu izvučeni iz svojih skrivenih prostora zbog ograničenog prostora ili poremećaja. Pojavnost štakora tijekom dana ukazuje na potencijalno veliku zarazu. Vanjske jazbine koje okružuju zgradu mogu biti pokazatelj gniježđenja Smeđeg štakora. Ostali znakovi smeđeg štakora su tragovi griženja hrane i predmeta na primjer žica. Možda je jedan od najpoznatijih znakova njihov izmet. Štakorski otpad je tup i dug 18 do 20 mm. Mogu biti razbacani po putem kojim se kreću. 

Kako spriječiti Smeđeg štakora? 

Smeđi štakori često privlače domovi zbog sljedeće tri životne potrebe: hrana, voda i sklonište. Vlasnici kuće trebaju smanjiti ili eliminirati što veći broj tih izvora.

Kako bi se smanjili izvori hrane, kante za smeće trebaju imati siguran poklopac i redovito biti pražnjene. Hrana, uključujući sjeme ptica i hranu za kućne ljubimce, treba čuvati u zatvorenim posudama. Iako se čini nevjerojatnim, štakori će čak i jesti izmet kućnih ljubimaca u dvorištu. 
Kako bi se smanjili izvori vode, trebaju se: popraviti mjesta na kojima propušta voda, ukloniti vanjske spremnike koji zadržavaju vodu i osigurati da crijeva i prskalice ne kaplju. Sklonište štakora može biti šumski ili obrastajući korov. Preporučljivo je održavanje travnjaka i uređenja okoliša kao što je uklanjanje nakupina drveta.
Vlasnici kuće također bi trebali zapečatiti svoje domove. Prozori i vrata ne smiju ostati otvoreni, posebno noću kada su glodavci najaktivniji. Štakori se mogu uklopiti kroz otvor što je manji kao 1.5 cm. Sve praznine oko vrata, prozora ili dimnjaka trebaju biti zatvorene. Ventili sušilice trebali bi imati zaslonske pokrivače, a drvene grane koje dodiruju kuću trebale bi biti uklonjene.