Komarci

Device

Općenito 

Postoji oko 50 vrsta komaraca u Hrvatskoj i više od 3000 vrsta u svijetu. Komarci su najčešće veliki od 3 do 6 milimetara. Dobro su poznati po ženkama koje se hrane krvlju koja im pomaže proizvoditi jajašca, ali u suprotnom se i mužjaci i ženke hrane nektarom iz cvijeća. Pošto tijekom sisanja krvi izlučuju slinu prepunu mikroba, komarci prenose zloglasne bolesti poput malarije, virusa zapadnog Nila, žute groznice, Zika virusa i ostalih bolesti čiji su nositelji.

Opis, identifikacija i suzbijanje

Porodica

Culicidae

Značajke 

Postoji oko 50 vrsta komaraca u Hrvatskoj i više od 3000 vrsta u svijetu. Komarci su najčešće veliki od 3 do 6 milimetara, imaju vitke noge i duguljasto tijelo prekriveno ljuskama te karakterističnu „surlu“ na glavi. Komarci imaju jedan par krila zbog čega kao i muhe pripadaju Diptera redu. Ovi insekti dobro su poznati po ženkama koje se hrane krvlju koja im pomaže proizvoditi jajašca, ali u suprotnom se i mužjaci i ženke hrane nektarom iz cvijeća.
Osim prehrambenih navika, postoje mnoge razlike između ženki i mužjaka komaraca. Na primjer, „surla“ i ticala mužjaka izgledaju dlakavo, dok kod ženki oni izgledaju glatko. Isto tako, mužjaci su najčešće manji i žive kraće od ženki. 
Zato što im na suncu prijeti opasnost od dehidracije i umiranja, komarci su najaktivniji noću odnosno za vrijeme visoke vlažnosti i niskih temperatura. Pošto tijekom sisanja krvi izlučuju slinu prepunu mikroba, komarci prenose zloglasne bolesti poput malarije, virusa zapadnog Nila, žute groznice, Zika virusa i ostalih bolesti čiji su nositelji. 

Životni ciklus

Komarci prolaze kroz sve četiri faze razvoja kao i ostale muhe: faza jajašca, ličinke, čahure i odrasle jedinke. Prve tri faze su uvelike vezane za vodu, ali odrasli komarci su leteći insekti. 

Razvoj i izgled ličinki

Nakon što se pare, ženke većine vrsta komaraca piju krv i koriste protein iz nje kako bi proizvodile jajašaca. Nakon toga one polažu jajašca u vode stajaćice koje pronalazimo u prirodi kao što su bare, močvare, poplavljena područja ili u one koje je stvorio čovjek poput objekata u kojima se nakuplja kišnica, lokvi, kupališta za ptice itd. Broj jajašaca u jednom polaganju može biti čak preko 100, a ova jajašca će se izlegnuti u ličinke koje se hrane algama, bakterijama i ostalim vodenim mikroorganizmima ili dijelovima raspadnutih insekata koji plutaju u vodi. Kod nekih vrsta ličinke se hrane ličinkama ostalih komaraca. 
Ličinke su oko 5 mm duge, a one veće možemo vidjeti dok plutaju na površini vode gdje će jednom kada završi faza čahurenja izleći odrasli komarci. Generalno govoreći, faze metamorfoze komarca traju između 5 i 14 dana, ovisno o temperature vode. 

Najezda komaraca

Najočitiji znak najezde komaraca je zujanje ženki u letu ili ubodi po tijelu koji svrbe. No, također možete primijetiti ličinke koje se razvijaju u nekoj vrsti stajaće vode. 

Suzbijanje

Pošto se komarci razmnožavaju u vodi vrlo je bitno odstraniti vodu koja se nakuplja u stvarima poput dječjih bazena na napuhavanje, rupa u drveću ili oborinskih oluka, a koju komarci koriste za razmnožavanje. Ipak, najučinkovitiji način za suzbijanje komaraca je korištenje kemikalija za tretiranje komaraca u kombinaciji s uništavanjem izvora najezde. Najbolji način za postići ovo je da kontaktirate stručnjaka za kontrolu nametnika koji će potražiti takva mjesta u prostoru i identificirati vrstu komaraca što je bitno za razradu plana prikladnog za njihovo suzbijanje. Ovaj plan opisuje kemijske i fizičke metode za suzbijanje komaraca, kao što su primjena insekticida i sličnih proizvoda na biljke i mjesta gdje se komarci razmnožavaju, i daje prijedloge za držanje komaraca van vašeg doma kao i podalje od biljki oko njega.