Kućni miš

Kućni miš

Latinski naziv: Mus musculus

Izgled

Kućni miševi prekriveni su kratkim krznom koje je svijetlosmeđe ili sive do crna boje. Odrasli miševi teže oko 12 do 30 grama i mogu izrasti do 20 cm duljine. 


Ponašanje, prehrana i navike

Uobičajeno, kućni miš čini svoj dom u poljima, na farmama, te na travnatim i šumskim područjima. Gnijezda stvaraju na područjima koja su tamna i zaštićena I blizu dostupnog izvora hrane.
Vrlo znatiželjni po prirodi, kućni miš će provesti dane kržeći svojim teritorijem, istražujući sve što je novo ili izvan uobičajenog. Kada su dostupne, kućni miš preferira sjemenke i orašaste plodove, ali ovaj oportunistički glodavac jede gotovo sve dostupno.
Kada temperature pocnu padati, kućni miševi počinju tražiti toplije mjesto za život. Često privučeni mirisom hrane i toplinom strukture, kućni miš može koristiti bilo koji otvor, na primjer otvore cijevi i praznine ispod vrata, kako bi stekli ulazak u kuću.


Reprodukcija

Kućni miš je poznat po svojoj sposobnosti da se reproducira vrlo brzo. Jedna ženka je sposobna proizvesti do osam legla godišnje s prosječno šest štenaca po leglu. Nakon 21-dnevne trudnoće, ovi kućni mišići rođeni su goli I slijepi stoga ovise o svojoj majci za sve. Oko 21 dan mladi su odsutni od majke i mogu početi s kratkim putovanjima dalje od gnijezda da istraže okolinu. Većina miševa dosegne spolnu zrelost u dobi od oko 35 dana i počne parenje kad imaju šest tjedana.
Iako je u večernjim satima aktivan, možete vidjeti kućnog miša kako kruži u vašem domu čak i tijekom tijekom dana. 


Izmet 

Gdje postoje miševi, postoje izmet. Ovi mali izmeti obično se nalaze na mjestima koje su životinje posjetile ili gdje su putovale. Dugi otprilike 3 do 6 mm, izmet može biti štapić oblikovan sa šiljastim krajevima.
Gnjezda 
Kućni miševi obično grade gnijezda u materijalu koji daje tamno i zaštitno okruženje, primjerice izolacija i ostali mekani materijali. 


Zvukovi

U večernjim satima, osobito kad je mračno i tiho, može se čuti grebanje unutar zidova, trčanje preko stropa i eventualno cvrčanje.


Miris

Kuća mišji urin igra važnu ulogu u komunikaciji s drugim glodavcima. Štoviše, glodavci će obilježiti područje koje privlači ženke ili upozorava druge muškarce. Značajan miris može nastati na području s velikim populacijama glodavaca ili kada su glodavci prisutni već dulje vrijeme.


Savjeti za prevenciju miševa 

Kako bi spriječili ulazak miševa u kuću, sve pukotine, rupe i praznine veće od poklopca za olovke trebaju biti začepljene cementum ili sličnim materijalom. 
Čistoća također može utjecati na zaraze štetnika. Svakako prati posuđe odmah nakon uporabe. Hranu treba čuvati u staklenim ili metalnim spremnicima s uskim poklopcima. Miševi stječu veći dio svoje vode iz ukradenih čestica hrane, a mrvice ne smiju ostati na kuhinjskim površinama ili podovima.

Kad je dom već zaražen, metode prevencije su neučinkovite. Najefikasniji način kontrole zaraze miševima je metoda koju administriraju trenirani profesionalci.