Crni drvotočni mrav

Crni drvotočni mrav

Općenito 

Tamno smeđe do crne boje, a noge i antene im mogu biti crvenkaste. Crni drvotočni mravi uglavnom grade gnijezda oko. Ako uđu u Vaš dom napraviti štetu u drvenom namještaju.

Opis, značajke i suzbijanje

Vrsta

Lasius niger

Značajke

Crne drvotočne mrave nalazimo diljem Europe i najčešći su stanovnici vrtova. Oni su tamno smeđe do crne boje, a noge i antene im mogu biti crvenkaste. Mravi radilice ove vrste mrava dugački su od 3 do 5 mm, mužjaci su jedan milimetar veći, dok matice mogu narasti do 8 ili 9 mm. 
Crni drvotočni mravi pare se u ljetnim mjesecima, a nakon parenja mužjak umire dok matica traži mjesto za osnivanje nove kolonije. U procesu stvaranja kolonije može sudjelovati više od jedne matice, no kada je kolonija formirana, dominantna matica ili radilice mogu izbaciti ostale matice i kolonija ponovno postaje monogamna.
Crni drvotočni mravi uglavnom grade gnijezda oko biljaka gdje također najčešće nalazimo njihove mravinjake, a generalno govoreći, oni se vrlo lako prilagođavaju okolini. U slučaju pukotina u zidovima, vratima ili ukrasnom  kamenu, crni drvotočni mravi mogu ući u Vaš dom i napraviti štetu u drvenom namještaju. Ako uspiju ući u Vaš dom, ove mrave pronaći ćete oko izvora vode i hrane bogate šećerom i proteinima.
Ova vrsta mrava polaže bijela, sitna, okrugla jaja ljepljive površine koja im pomaže da se lakše prenose. Kada formiraju koloniji, mravi radilice hrane ličinke i brinu se o njima. 
 

Zbog čega su crni drvotočni mravi problematični?

U vrtu, crni drvotočni mravi uzgajaju lisne uši i „muzu“ iz njih slatki sok, tzv. mednu rosu i tako prenose uši na zdrave biljke. Osim toga, oni vole zrele plodove, posebice one vrste koje nemaju tvrdu ovojnicu.
Kako bi formirali mravinjak, ovi mravi će u Vašem domu napraviti štetu u drvenom namještaju.

Suzbijanje

Ako koristite sprejeve i ostale pesticide za suzbijanje mrava riješit ćete se samo mrava koje vidite i neće riješiti problem. Naprotiv, takve metode raspršit će cijelu koloniju u više kolonija što će stvoriti još veći problem. Stoga, ako imate problema s crnim drvotočnim mravima, najbolje bi bilo da se obratite stručnjaku za suzbijanje nametnika.