Muha

Device

Općenito 


Najrasprostranjenija muha u Hrvatskoj je kućna muha, te se povezuje se s više od 100 patogenih mikroorganizama poput salmonele, stafilokoka i šigele, a ovi organizmi mogu uzrokovati ljudske i životinjske bolesti poput hepatitisa, kolere, tifusa i dizenterije. Životni vijek muhe ovisi o vrsti kojoj pripada, ali najčešće iznosi između 8 i 60 dana, ili rjeđe do godinu dana. Muhe su najaktivnije u ljeti, Vaš dom zaštititi će mrežice na prozorima i održavanje površina i kanti za smeće čistima i sigurno zatvorenima.


Najrasprostranjenija muha u Hrvatskoj je kućna muha ili Musca domestica. Kućna muha povezuje se s više od 100 patogenih mikroorganizama poput salmonele, stafilokoka i šigele, a ovi organizmi mogu uzrokovati ljudske i životinjske bolesti poput hepatitisa, kolere, tifusa i dizenterije. Za učinkovito suzbijanje ovih nametnika neophodna je higijena i njihova točna identifikacija, što je nešto u čemu vam može pomoći stručnjak za suzbijanje štetočina.

Muhe prikupljaju uzročnike bolesti na nogama i organima za hranjenje kada se hrane otpadom, pa tako mogu prenositi mikrobe samim šetanjem po nečemu, primjerice hrani, a tim više ako povraćaju ili se čiste.

Slijedi lista bitnih podataka koje biste trebali imati na umu kada pričamo o muhama:

  •  Crijeva, tijelo i noge muhe mogu biti domaćin milijunima mikroorganizama.
  •  Muhe pripadaju Diptera redu dvokrilnih insekata srednje do velike veličine. Pošto imaju samo jedan par krila, muhe često slijeću i ostavljaju tako iza sebe tisuće bakterija.  
  •  Muhe vrlo lako prenose bolesti jer se kreću brzo između smeća prepunog mikroba i hrane odnosno pribora za jelo
  • Ako muha sleti na hranu ili na pribor za jelo, pojedinac može u organizam unijeti bakterije koje mogu prouzročiti ozbiljna zdravstvena stanja poput meningitisa, proljeva, infekcije krvotoka i trovanja hranom.
  •  Muhe se razmnožavaju u velikim količinama i puno brže od većine insekata. Mogu proizvesti do 20 generacija i više od milijun potomaka tijekom sezone parenja.
  • Životni vijek muhe ovisi o vrsti kojoj pripada, ali najčešće iznosi između 8 i 60 dana, ili rjeđe do godinu dana.
  •  U Hrvatskoj živi oko 600 vrsta muha.


Muhe su najaktivnije tijekom toplih vremenskih razdoblja, najčešće u ljeto, kada biste trebali ograničiti pristup vašem domu tako da držite vrata i prozore koliko je moguće zatvorenima ili ih zaštitite mrežicom koja će spriječiti ulazak muha. Osim toga, vaš dom bit će odbojan muhama ako održavate površine i kante za smeće čistima i sigurno zatvorenima. No, najbolje rezultate postići ćete kontaktirate li stručnjaka za suzbijanje štetočina kako biste razmotrili vaše opcije za eliminaciju muha.


 


Muha zujara
Muha zujara
Modra i zlatna zujara
Modra i zlatna zujara
Septička muha
Septička muha
Vinska mušica
Vinska mušica
Mušica
Mušica
Kućna muha
Kućna muha
Muha phoridae
Muha phoridae