Kućna muha

Općenito 

Musca Domestica najčešće je od 4 do 8 mm duga, siva s tamnim linijama na prsnom košu i žutim ili sivim zatkom. Kućne muhe najčešće nalazimo dok se odmaraju tijekom dana na zidu, podu, stropu, u kutovima, izvan kuće se one vole odmarati na kantama za smeće, ogradama, tlu, biljkama itd.


Opis, identifikacija i suzbijanje

Porodica

Muscidae

Značajke

Kućna muha odnosno Musca Domestica je najčešće od 4 do 8 mm duga siva muha s tamnim linijama na prsnom košu i žutim ili sivim zatkom. Kućne muhe u domovima najčešće nalazimo dok se odmaraju tijekom dana na zidu, podu, stropu, u kutovima, a vanka se one vole odmarati na kantama za smeće, ogradama, tlu, biljkama itd. Tijekom noći uglavnom se odmaraju 1,5 do 3 m iznad poda u blizini hrane za ljude ili životinje, otpada, izmeta i slično.
Kućne muhe imaju iznimno kompleksne, najčešće crvene oči koje se sastoje od oko 4000 zasebnih leća koje im osiguravaju široko vidno polje. Isto tako, njihovo tijelo je prekriveno dlačicama koje imaju ulogu sličnu ljudskim okusnim pupoljcima.
Domaće muhe jedan su od glavnih prijenosnika bolesti jer prenose više od 100 patogenih mikroorganizama koji se nakupljaju na njihovim nogama i usnim organima kada se hrane smećem, izmetom i slično. Neke od bolesti koje ovi patogeni organizmi uzrokuju su dizenterija, tuberkuloza, tifus, kolera itd.  

Životni ciklus

Životni vijek kućne muhe iznosi od 2 do 4 tjedna tijekom kojih ženka može u nekoliko hrpa poleći do 500 jajašaca, a kada je vrijeme toplo ova jajašca se izlegnu u roku od jednog dana. Samo nekoliko dana nakon što izađu iz čahure, ženke počinju polagati jajašca u tople i vlažne materije koje opskrbljuju ličinke sa svom potrebnom hranom. Kućne muhe završavaju sve četiri faze metamorfoze kroz otprilike 10 dana, pa tako za vrijeme ljetnih mjeseci one mogu proizvesti do 12 generacija. 

Razvoj i izgled ličinki

Jajašca kućne muhe izlegnu se u 3-9 mm duge bjeličaste ličinke odnosno crve koji se nekoliko dana hrane svom hranom dostupnom, nakon čega pužu prema suhom mjestu kako bi se učahurili. Ove ličinke možemo pronaći kako se hrane na bilo kakvoj organskoj materiji koja trune, primjerice raspadajuće meso ili biljke.
Ličinke obložene smećkastom ljuskom čahure se 3-6 dana nakon čega van izlaze odrasle muhe. Jednom kada se odrasla muha izlegne ona više ne raste, što znači da manje kućne muhe nisu nužno mlade muhe, već rezultat nedostatka hrane u stadiju ličinke. 

Najezda kućne muhe

Ako je vaš dom naseljen kućnim muhama primijetit ćete odrasle muhe dok lete okolo ili se odmaraju na površinama, ali isto tako možete uočiti ličinke koje pužu van materije u kojoj se razmnožavaju kako bi se učahurile, ili same čahure.

Suzbijanje

Bitno je riješiti se kućnih muha ne samo zato što mogu biti smetnja, već zato što prenose bolesti. Iako ubijanje pojedinih odraslih muha može smanjiti najezdu, uništavanje njihovog mjesta razmnožavanja je jedini način da ih potpuno istrijebite. Stoga, učinkovita kontrola kućne muhe zahtjeva točnu identifikaciju muha i njihovog mjesta razmnožavanja, kao i eliminaciju tog mjesta i odraslih jedinki.
Stručnjak za suzbijanje štetočina je idealna osoba koja vas može provesti kroz ove korake koji su ključni kako biste očistili svoj dom od nametnika. Od glavnog značaja je proces identifikacije jer ljudi često znaju zamijeniti kućne muhe s nekoliko drugih vrsta muha, a svaka vrsta zahtjeva drugačiji program istrebljenja. Isto tako, eliminacija mjesta razmnožavanja može biti problematična jer ono u nekim slučajevima nije oku vidljivo, ali uvježbani stručnjak će tijekom inspekcije primijetiti sva takva potencijalna mjesta u vašem domu. Na kraju, uništavanje odraslih muha ponekad iziskuje zamke za muhe ili insekticide što su dostupni stručnjacima za suzbijanje nametnika koji znaju kako ih pravilno primijeniti.