Modra i zlatna zujara

Općenito 

Prepoznatljiva po glasnom zujanju u letu i modroj ili zelenoj boji metalnog odsjaja. Ako se veći broj njih pojavi u kući razlog je najčešće razmnožavanje. Jedan od koraka prema istrebljenju modre i zlatne zujare u vašem domu je provođenje strogih higijenskih mjera. 


Porodica

Calliphoridae

Značajke 

Modra i zlatna zujara su najrasprostranjenije muhe zujare prepoznatljive po glasnom zujanju u letu i modroj ili zelenoj boji metalnog odsjaja. One su strvinari koje najčešće pronalazimo na otvorenom, pa ako se veći broj njih pojavi u kući, to najčešće znači da se razmnožavaju. Ove muhe koje se smatraju štetočinama hrane se organskim spojevima odnosno mesom koje trune i tako prenose uzročnike bolesti. 
Modra i zlatna zujara također su dobri oprašivači, a kao i ostale zujare najčešće oprašuju cvijeće intenzivnog mirisa. Dapače, kada im izvor hrane presuši, modra i zlatna zujara hrane se nektarom iz takvog cvijeća kako bi izlegle zdrava jajašca.  

Razvoj i izgled ličinki

Tijekom njihovog životnog vijeka, ženke modre i zlatne zujare mogu izleći između 2000 i 3000 blijedo žutih jajašaca nalik na ona ostalih zujara, a koja se izlegnu u ličinke dužine 12 do 18 mm. Ličinke modre i zlatne zujare razmnožavaju se u vlažnim i organskim materijama poput leševa u kojima prolaze  kroz tri faze razvoja u razdoblju od 3 do 10 dana, ovisno o temperaturi i kvaliteti materije kojom se hrane. Nakon toga one pronalaze mjesto u kojem će se učahuriti dok ne postanu odrasle muhe. 

Najezda i suzbijanje modre i zlatne zujare

U prostoru gdje se modra i zlatna zujara razmnožavaju mogu se primijetiti odrasle jedinke kako lete oko hrane ili se odmaraju na površinama, ili ličinke koje izlaze iz materije za razmnožavanje. Jedan od koraka prema istrebljenju modre i zlatne zujare u vašem domu je provođenje strogih higijenskih mjera kao što su čišćenje kanta za smeće i držanje istih sigurno zatvorenima, uz ostale mjere poput identifikacije, provjere mogućih izvora najezde i upotrebe kemikalija što je nešto u čemu vam stručnjak za uklanjanje nametnika može pomoći.