Muha phoridae

Općenito

Muhe porodice Phoridae su vrlo male, između 0.5 i 6 mm duge muhe, najčešće svijetlo ili tamno smećkaste boje te podsjećaju na vinske mušice. Vole prebivati u toplim područjima i hrane se gljivama, biljkama ili njihovim nektarom, ali neke vrste su paraziti različitih insekata. Muhe porodice Phoridae poznate su i kao muhe mrtvačkih sanduka jer polažu jajašca u raspadajuću organsku materiju poput ljudskog leša kojom se također hrane. 


Opis, identifikacija i suzbijanje 

Porodica

Phoridae

Značajke

Muhe porodice Phoridae su vrlo male, između 0.5 i 6 mm duge muhe, najčešće svijetlo ili tamno smećkaste boje. Ove muhe koje su poznate i kao grbave muhe podsjećaju na vinske mušice, ali mogu biti prepoznate po zakrivljenom prsnom košu zbog kojeg se čini kao da imaju grbu na leđima. Također, umjesto letenja karakteristične su po brzom kretanju po površinama poput stolova, prozora ili zidova.

Muhe porodice Phoridae vole prebivati u toplim područjima i hrane se gljivama, biljkama ili njihovim nektarom, ali neke vrste su paraziti različitih insekata. Muhe porodice Phoridae poznate su i kao muhe mrtvačkih sanduka jer polažu jajašca u raspadajuću organsku materiju poput ljudskog leša kojom se također hrane. Štoviše, one su sposobne održavati zajednice u zakopanim lijesovima što je razlog zašto su od posebne važnosti za forenzičku zajednicu.  

Životni ciklus

Grbavice prolaze kroz potpunu metamorfozu kao i ostale muhe što uključuje fazu jajašca, ličinke, čahure i odrasle jedinke. Vrijeme potrebno da se izlegne odrasla muha može biti samo 14 dana, ali može potrajati i do 37 dana, ovisno o vrsti muhe, temperaturi i dostupnosti hrane. Ipak, u prosjeku ono iznosi 25 dana. 
Ličinke phoridae muha razvijaju se u područjima bogatima vlagom i organskom materijom, a radije se razmnožavaju u trulim ribama ili životinjama negoli biljkama.

Najezda Phoridae muha

Ako u vašem domu postoji mjesto gdje se razmnožavaju Phoridae muhe, vidjet ćete i čuti odrasle muhe kako lete okolo ili ćete ih primijetiti dok trče po različitim površinama.

Suzbijanje

Uništavanje Phoridae muha ponekad može biti poprilično komplicirano. Kao prvo, iznimno je bitno točno ustanoviti izvor najezde. Problem nastaje ako se ispostavi da je izvor puknuta cijev koja zahtjeva uklanjanje poda kako bi se cijev popravila, a zemlja oko nje odstranila. 
Povrh toga, pesticidi i kemikalije rijetko kada djeluju u slučaju najezde Phoridae muha. Umjesto toga, nakupine u začepljenim cijevima trebaju se fizički očistiti nakon čega bi svako dva tjedna trebalo primjenjivati sredstvo za čišćenje odvoda.
Stoga, ako želite potpuno eliminirati muhe porodice Phoridae iz vašeg doma, trebali biste se vjerojatno obratiti stručnjaku koji vas može voditi i pomoći vam u procesu istrebljenja.