Muha zujara

Općenito


Muhe zujare su najčešće plave, zelene ili crne boje sa prepoznatljivim metalnim odsjajem. Obično su 6 do 14 mm velike i imaju čvrste dlake po meronu. Zujare najčešće napadaju meso mrtvih životinja ili otvorene rane ovaca, koza i ostalih sisavaca. Generalno govoreći privlaći ih meso koje trune, smeće ili prljava, vlažna i krvava kosa, vuna ili krzno. 


Opis, identifikacija i suzbijanje


Porodica 

Calliphoridae

Uglavnom plave, zelene ili crne boje s prepoznatljivim metalnim odsjajem, muhe zujare su dio porodice Calliphoridae koja pripada redu Diptera. Obično su velike (6-14 mm) i imaju čvrste dlake po meronu. Najpoznatije zujare su modra zujara (Calliphora vomitoria) i zlatna zujara (Lucilia caesar).

Zujare najčešće napadaju meso mrtvih životinja ili otvorene rane ovaca, koza i ostalih sisavaca gdje odlažu jajašca. To je slučaj zato što ličinka zujare treba velike količine proteina za razvoj. Odrasle zujare ponekad preuzmu ulogu oprašivača jer ih privlači cvijeće koje mirisom podsjeća na miris strvine, ali generalno govoreći privlači ih meso koje trune, smeće ili prljava, vlažna i krvava kosa, vuna ili krzno.

Životni ciklus
Bolesti koje uzrokuju ličinke zujare zovu se mijaze. Poglavito su opasne ličinke takozvane ljudožderske muhe Callitroga hominivorax koje prodiru u zdravo tkivo čovjeka i domaćih životinja gdje postaju opasni nametnici.  
Najezda i suzbijanje zujare

Životni ciklus zujare sastoji se od četiri faze; jajašce, ličinka, čahura i odrasla muha.


Razvoj i izgled ličinki

Ličinke zujare poznate i kao crvi uglavnom se razvijaju u roku od par sati do jednog dana nakon što ženka zujare položi svoja jajašca koja nalikuju  na zrna riže u trulo meso. Ličinke su 12 do 18 mm dugi crvi bijele ili žućkaste boje, šiljaste glave i tijela koje se sastoji od segmenata  sa simetričnim redovima mesnatih kvržica koje podsjećaju na dlake. Zrele ličinke razvit će se za para dana koji su im potrebni za hranjenje i prolazak kroz tri faze razvoja. Nakon toga one napuštaju leš kako bi se učahurile u tlu obložene čvrstom opnom u kojoj sazrijevaju nekoliko dana dok ne postanu odrasle muhe. Brzina razvoja zujare izrazito je ovisna o temperaturi i vrsti zujare. Nekim vrstama potrebne su visoke temperature kako bi se razvile, dok se druge razvijaju u hladnijem okruženju. Isto tako, neke od vrsta poput zelene zujare su aktivnije u toplim i vlažnim ljetnim mjesecima, dok su one druge poput modre zujare više aktivne tijekom hladnijih razdoblja.

Ako se u vašem domu razmnožavaju zujare, vjerojatno ćete primijetiti odrasle muhe kako lete oko hrane ili se negdje odmaraju, ili ličinke koje izlaze iz njihovih izvora hrane. Kako biste učinkovito istrijebili zujare, trebali biste kontaktirati stručnjaka za suzbijanje štetočina koji vas može usmjeriti i ponuditi vam sve postupke ili preparate potrebne za njihovo suzbijanje.