Mušica

Općenito

Insekti s dugim nogama koji podsjećaju na komarce i često su loši letači. Mušice se smatraju i korisnima i štetnicima jer su neke vrste odlični oprašivači koji se hrane biljnim nametnicima poput lisnih ušiju, dok ostale vrste poput Mayetiolae destructor odnosno Hesenske mušice napadaju usjeve. Mušice također predstavljaju zdravstvenu opasnost jer prenose ljudske i životinjske parazite koji uzrokuju bolesti poput onhocerkoze.


Opis, identifikacija i suzbijanje

Porodica

Više porodica i vrsta

Značajke 

Generalno govoreći, mušica je naziv za više vrsta malih, oko 33 mm dugih mušica koje pripadaju redu Diptera. One su insekti s dugim nogama koji podsjećaju na komarce i često su loši letači. Ovisno o vrsti kojoj pripadaju, neke od ovih mušica koje grizu ili ne grizu hrane se biljkama, dok su druge mesožderi koji se hrane drugim insektima ili krvlju kao što to rade ženke većine mušica. Najčešće kada ljudi govore o mušicama oni misle na vinsku mušicu ili šampinjonsku mušicu. 

Mušice se smatraju i korisnima i štetnima jer su neke vrste odlični oprašivači koji se hrane biljnim nametnicima poput lisnih ušiju, dok ostale vrste poput Mayetiolae destructor odnosno Hesenske mušice napadaju usjeve. Isto tako, mušice predstavljaju zdravstvenu opasnost jer prenose ljudske i životinjske parazite koji uzrokuju bolesti poput onhocerkoze. Dapače, zbog širenja takvih bolesti u svijetu su uspostavljeni mnogi programi za suzbijanje mušica. 

Razmnožavanje

Razmnožavanje se razlikuje od vrste do vrste ali najčešće se mužjaci okupljaju u suton u velikim rojevima za parenje, a ženke polažu jajašca u vodu ili u zemlju. Iz jajašaca se izlegnu ličinke koje mogu biti nepomične ili se mogu micati s okolinom kao što su kamenja.

Najezda mušica

Bitno je napomenuti da to što su mušice malene ne znači da su one nametnici kojih se lako možete riješiti. Dapače, one se razmnožavaju jako brzo i naseljavaju područja najezde u rojevima, zbog čega mogu postati veliki problem u vašem domu. Najuočljiviji znak najezde mušica u vašem domu su dakako odrasle jedinke koje lete uokolo. 

Suzbijanje

Kada govorimo o pravilnom uklanjanju mušica, popularno korištenje muhomlata kako bi ubili pojedine insekte neće biti od velike pomoći dugoročno govoreći. Zapravo, vjerojatno je bolje koristiti usisavač kako bi odstranili mušice oko biljki i prozora. 
U svakom slučaju, kako biste doista istrijebili primjerice šampinjonsku mušicu, trebali biste zemlju oko biljki koje zalijevate ostaviti da se osuši prije nego ih opet zalijevate jer šampinjonske mušice privlači vlažno tlo u koje one polažu jajašca. Kada se izlegnu, ličinke šampinjonske mušice hrane se organskim spojevima iz tla kao i korijenjem ili korijenovim dlačicama. Zbog toga šampinjonska mušica može nanijeti štetu svim tipovima biljki, bilo velike ili male, jestive ili ukrasne, ovisno o zdravlju biljke i količini mušica.  
Stoga, trebali biste zalijevati biljke samo kada im je to potrebno jer će suho tlo ubiti ličinke šampinjonske mušice tako što se u njemu neće moći razvijati. Također, trebali biste držati voće u frižideru jer je ono izvor hrane za mušice. 
Ostali načini suzbijanja mušica uključuju električne uređaje koji sprže pojedine insekte što može pomoći s brojem mušica van, ali takvi uređaji također ubijaju mnoge korisne insekte. Što se tiče unutarnjih prostorija, postoje klopke za insekte koje ih privlače i hvataju. 
Ipak, većina ovih metoda djeluje samo na odrasle mušice, a ne na cijelu najezdu i ličinke. Stoga, ako se ne možete riješiti mušica u vašem domu, javite se stručnjaku za dezinsekciju i deratizaciju  koji će vam pomoći s identifikacijom insekata koja je neophodna za njihovo suzbijanje. Također, primjena pesticida mora biti pažljiva jer u suprotnom oni mogu biti štetni za ljude i kućne ljubimce.