Septička muha

Općenito

Do 5 mm duga i nalik moljcu, dlakave su, imaju šest nogu, ticala i svijetlo sivkasto ili smećkasto tijelo i krila. Septičke muhe nalazimo u kućnim i kanalizacijskim odvodima zbog čega u domovima uglavnom nastanjuju kupaonice i ostale vlažne prostorije. Unatoč svom načinu života, septičke muhe su poprilično bezopasne i ne prenose ljudske bolesti.


Opis idenifikacija i suzbijanje

Porodica 

Psychodidae

Značajke 

Septičke muhe su do 5 mm duge i nalik moljcima dlakave muhe sa šest nogu, ticalima i svijetlo sivkastim ili smećkastim tijelima i krilima. Kao što se to da naslutiti iz imena, septičke muhe nalazimo u kućnim i kanalizacijskim odvodima zbog čega u domovima uglavnom nastanjuju kupaonice i ostale vlažne prostorije. Iako imaju krila nisu baš dobri letači, pa se obično odmaraju na zidovima, umivaonicima i kadama. Unatoč tome što žive u prljavštini i hrane se kanalizacijskim otpadom iz odvoda, septičke muhe su poprilično bezopasne i ne prenose ljudske bolesti. 

Životni ciklus

Životni vijek septičke muhe iznosi 10-15 dana i počinje s polaganjem jajašaca. Ženke polažu jajašca tamo gdje nađu organsku materiju, a najčešće odmah iznad vodene linije u vlažnim odvodnim cijevima. Obično je potrebno dva do tri tjedna da septičke muhe proizvedu jednu generaciju, a u povoljnim uvjetima mogu je proizvesti u samo tjedan dana.  

Razvoj i izgled ličinki

Potrebno je samo dva dana da se jajašca septičke muhe razviju u ličinke, te između 20 i 40 sati da se izlegnu odrasle muhe. Ličinke se rijetko uočavaju unutar domova jer su skoro pa prozirne i razvijaju se unutar biofilma u cijevima. Dakle, mogu se pronaći jedino u slučaju rastavljanja cijevi. Odrasle ličinke su tanke, najčešće između 4 i 5 mm duge, nemaju oči ni noge ali i imaju tamnu prugu na 'leđima' i cijev za disanje kojom dopiru kroz biofilm van do zraka. Ličinke septičke muhe vrlo su otporne na ekstremne uvjete, pa tako mogu preživjeti ekstremne promjene temperature i s vrlo malo kisika. Također, ove ličinke smatraju se korisnima u malim količinama zbog njihovih snažnih čeljusti s kojima mogu razbiti nakupine koje uzrokuju začepljenje odvoda. Ipak, mogu postati problem ako se pretjerano razmnože.

Najezda septičke muhe

Odrasle muhe su naravno najuočljiviji znak najezde septičke muhe, ali moguće je primijetiti i ličinke unutar cijevi.

Suzbijanje

Kako biste se riješili septičkih muha trebali biste pronaći i očistiti zakrčenu cijev u vašem domu tako da fizički odstranite nakupine u njoj s kojima ćete također odstraniti ličinke. Na ovaj način istrijebit ćete septičke muhe jer one više neće imati mjesto za razmnožavanje, a odrasle jedinke će umrijeti kroz tri tjedna. Bitno je očistiti cijev fizički jer su septičke muhe i njihove ličinke otporne na većinu tekućih sredstava za čišćenje, zbog čega takve kemikalije i otrovi u ovom slučaju nisu od pomoći. Prema tome, vjerojatno je najpovoljnije rješenje to da kontaktirate stručnjaka koji će se pobrinuti za vaš problem.