Vinska mušica

Općenito 

Najrasprostranjenija voćna muha je Drosophila melanogaster; vrsta male mušice koja je 3 do 4 mm duga, ima crvene oči, svijetlosmeđa prsa i trup koji ima tamne pruge odozgo. Uglavnom ih nalazimo na fermentirajućem voću i povrću jer se većinom hrane živim stanicama kvasca. 


Opis identifikacija i suzbijanje

Porodica 

Drosophilidae

Značajke 

Najrasprostranjenija voćna muha je Drosophila melanogaster; vrsta male mušice koja je 3 do 4 mm duga, ima crvene oči, svijetlosmeđa prsa i trup koji ima tamne pruge odozgo. Vinska mušica poznata je po brzom razmnožavanju koje je najizraženije tijekom žetvene sezone u kasno ljeto i ranu jesen kada napadaju voće i pretjerano se razmnožavaju. Uglavnom ih nalazimo na fermentirajućem voću i povrću jer se većinom hrane živim stanicama kvasca. Također ih često nalazimo u domovima i mjestima na kojima se poslužuje hrana gdje znaju biti aktivne kroz cijelu godinu. 

Vinska mušica je modelni organizam koji se koristi u biološkim istraživanjima jer njezino brzo razmnožavanje omogućuje istraživačima da proučavaju utjecaje eksperimenata i mutacija kroz niz generacija.

Životni ciklus 

Životni vijek vinske mušice iznosi otprilike mjesec dana, ovisno o temperaturi i dostupnosti hrane, dok njen razvoj može biti dovršen u samo tjedan dana ako je temperatura između 25 °C i 28 °C. Vinska mušica prolazi kroz iste faze razvoja kao ostale vrste muha; faza jajašca, ličinke, čahure i odrasle mušice. Ličinke se razvijaju na mjestima bogatima vlagom i organskim tvarima, dok zrele ličinke pronalaze suho mjesto u blizini za čahurenje. 

Najezda vinske mušice

Najočitiji znakovi najezde vinske mušice su odrasle mušice koje lebde uokolo ili slijeću na trulo voće i povrće, ili lete po kuhinji, oko slatkih pića, kanti za smeće itd. Također se mogu primijetiti ličinke vinske mušice kada otvorite prerano sazrelo ili trulo voće.

Suzbijanje 

S obzirom na to da vinske mušice privlače šećerni spojevi iznimno je teško riješiti ih se. Stoga, kako bi uništili njih potrebno je uništiti njihovo mjesto razmnožavanja što je najčešće pokvareno voće ili slični organski spojevi. Drugim riječima, trebali biste se riješiti trulog ili oštećenog voća, a ako je moguće, čuvati tek kupljeno voće i povrće u frižideru dok ne istrijebite mušice. Isto tako, trebali biste redovito brisati površine i prazniti smeće jer se vinske mušice također mogu razmnožavati u prolivenim slatkim pićima, trulom mesu i kantama za smeće. 

Osim voća i povrća, vinske mušice koja nalazimo na otvorenom također mogu koristiti odvode za razmnožavanje. U nekim slučajevima ovi odvodi mogu biti očišćeni s izbjeljivačem, ali to rijetko kada uništi svu sluz koja privlači mušice. S druge strane, možete koristiti zamke za mušice koje pružaju trenutnu pomoć, ali generalno će mušice nestati tek kada nestane njihov izvor hrane. To je razlog zašto bi se trebali obratiti stručnjaku za uništavanje nametnika u slučaju da broj vinskih mušica u vašem domu i van njega ostaje približno isti unatoč vašim naporima da ih istrijebite.