Smeđi žohar

Općenito 

Jedni od najčešćih žohara u domovima, nalazimo ih u većini dijelova svijeta. Možemo ih prepoznati po svijetlo smeđoj boji i dvjema crnim linijama poviše glave. Smeđi žohari su otprilike 1.3 do 1.6 cm dugi i imaju krila koja rijetko rabe, zato trče kada su u opasnosti. Naseljavaju domove s kutijama, vrećama i sličnim stvarima koje unosimo u dom. U zgradi se putuju po cijevima. Prenose različite bolesti primjerice E. coli, Salmonella i Typhus. Istraživanja su ustvrdila vezu između smeđih žohara i astme kod djece. Zbog brzog razmnožavanja preporuča se da zatražite profesionalnu pomoć.


Opis, identifikacija i suzbijanje

Blatella Germanica ili smeđi žohar   • Jedni od najčešćih žohara u domovima, smeđi žohari poznati su kućni žohari koje nalazimo u većini dijelova svijeta. 
  • Možemo ih prepoznati po svijetlo smeđoj boji i dvjema crnim linijama poviše glave. 
  • Smeđi žohari su otprilike 1.3 do 1.6 cm dugi i imaju krila koja rijetko rabe, ali umjesto toga hitro trče kada su u opasnosti. 
  • Smeđi žohari vole vlažna i topla područja zbog čega ih uglavnom nalazimo u zatvorenim prostorima, ali mogu živjeti i van ako su im uvjeti pogodni. 
  • Zbog njihovih preferenci, u domovima ih najčešće nalazimo u kuhinjama i kupaonicama ili bilo kojim drugim prostorijama u kojima nalaze hranu i vodu. 
  • Što je još gore, ovi žohari jedu gotovo sve, zbog čega sve može postati izvor hrane za njih. Tako se oni hrane ostacima hrane kao što su mrvice, ali također jedu sapun, knjige/papir, dlake, čak i vlastiti izmet i mrtve. Stoga, dobro bi bilo da tijekom noći ne ostavljate u kuhinji prljavo posuđe jer ono može postati ogroman izvor hrane za žohare. 
  • Smeđi žohari naseljavaju domove s kutijama, vrećama i sličnim stvarima koje unosim u dom, a između katova i stanova se najčešće kreću putem različitih cjevovoda u zgradi. 
  • Odrasli smeđi žohari su noćne životinje koje se tijekom dana skrivaju u malim i tamnih mjestima.
  • Smeđi žohari prenose različite uzročnike bolesti, a neki od njih su E. coli, Salmonella i Typhus. 
  • Određena istraživanja su ustvrdila vezu između smeđih žohara i astme kod djece koja žive u područjima koja su naseljena žoharima. 


Razmnožavanje

Smeđi žohari razmnožavaju se vrlo brzo, a u pogodnim uvjetima, ženke mogu proizvesti do 400 jajašaca tijekom života. Žohari prolaze kroz tri razvojne faze: jajašca, nimfe i odrasli. 

Jajašca se nalaze u smeđoj kapsuli (ootheca) koja se sastoji od približno 35 jajašaca, a ženke je nose na svom trbuhu 2-4 tjedna. Kapsule su vrlo otporne i mogu preživjeti u teškim uvjetima. Dan ili dva nakon što ženke odlože kapsule u skriveno i sigurno mjesto, izleći će se mladi žohari. Vrijeme potrebno da mladi žohari postanu odrasli ovisi o okolini, tj. na temperaturi od 30°C potrebno je 1-2 mjeseca da odrastu.

Odrasli smeđi žohari žive otprilike 3 do 6 mjeseci, ovisno o uvjetima u kojima prebivaju.  


Nimfe

Nimfe smeđeg žohara izgledaju kao maleni odrasli žohari, osim što nemaju krila, svijetli su, a tijekom odrastanja tamne. Nimfe se ne mogu razmnožavati, ali postaju zrele jedinke s krilima nakon nekoliko presvlačenja kože, što obično traje tri mjeseca. Kožu koju odbace, nimfe mogu koristiti za hranjenje. Nimfe čine više od 2/3 uobičajene populacije žohara, a ostatak čine odrasli. 

Izmet nimfi ispušta feromone koji privlače ostale žohare, zbog čega se oni nakupljaju na istom mjestu. Ustajali miris feromona može biti znak najezde jer on postaje izraženiji kako populacija raste. 

Najezda smeđeg žohara


Izmet

Smeđi žohari ostavljaju izmet koji podsjeća na mrvice mljevenog papra. Ako primijetite takve malene, tamne točkice u ormarima, ladicama, na radnim plohama, uokolo pukotina, rupa i sličnog, u Vašem domu su se možda najezdili žohari.  


Kapsule (jajni paketi)

Ako su se u Vašem domu naselili žohari, također možete pronaći smeđe jajne pakete, odnosno kapsule koje su ostavile ženke. S obzirom na to da se žohari izlegnu nedugo nakon što ženke ostave kapsule, one koje pronađete u većini slučajeva će biti prazne.  


Miris

Smeđi žohari poznati su po tome što izlučuju pljesnivi miris koji postaje izražen ako su prisutni u velikom broju ili drugim riječima, ako su se negdje najezdili. 


Suzbijanje

Žohari, posebice sićušne nimfe, odlični su skrivači. S obzirom na to da se iz svake kapsule izlegne više od 30 nimfi, žohari se u sigurnim okolinama poput domova jako brzo razmnožavaju. Zbog toga se preporučuje da zatražite profesionalnu pomoć kako biste učinkovito istrijebili smeđe žohare u slučaju da ste primijetili znakove njihove prisutnosti ili same žohare.