ZAŠTO MI?
- 20 godina uspješnog poslovanja
- kvaliteta, stručnost i jamstvo izvedenih radova
- pružanje usluga prema visokim međunarodno priznatim ISO i HACCP standardima
- iskusno i kvalificirano osoblje
- najnovija paleta sredstava koja zadovoljavaju visoke ekološke standarde
- kompletna dokumentacija o izvedenim uslugama prema novoj zakonskoj regulativi
- novi pristup izvođenja usluga bez ometanja dinamike poslovanja
- najavljeni dolasci prema dogovorenoj dinamici izvođenja usluga
- stojimo Vam na raspolaganju tijekom cijelog dana i vikendom
- brzo reagiranje na hitne zahtjeve klijenata
- stručni savjeti
KONTAKT
ID 90 d.o.o.
Ogrizovićeva 34/1
10000 Zagreb
Tel: +385 1 3648 000
Fax: +385 1 3648 002
E-mail: id90@id90.hr
Dezinfekcija
Prve poduzete higijenske mjere u povijesti čovječanstva, poput pranja ruku, lica i tijela, mogu se smatrati i prvom primijenjenom dezinfekcijom. Već su i Stari Egipćani mumificiranjem leševa provodili svojevrsnu dezinfekciju, dok su Stari Grci koristili vino i ocat kao dezinficijense. No tek s izumom mikroskopa i otkrićem postojanja mikroorganizama primjena dezinfekcije dobiva na svojoj "težini", a pojavom Roberta Kocha (1843.-1910.) dezinfekcija postaje znanost i dijeli se na teoretsku i primijenjenu.
Važnost obavljanja preventivne dezinfekcije posebno dolazi do izražaja u prehrambeno-uslužnim, zdravstvenim, obrazovnim i sl. djelatnostima, gdje ona, kao dopuna svakodnevnim zdravstveno propisanim dezinfekcijama, predstavlja mjeru sprečavanja pojave i širenja zaraze uslijed mikrobiološkog zagađenja (hrane, pribora, radnih površina, i dr.).
Kako bi spriječio pojavu i širenje zaraznih bolesti čovjek svjesno provodi dezinfekciju i pritom koristi:
- MEHANIČKE METODE - čisto mehaničke metode (npr. struganje, pranje), sedimentacija, ventilacija, filtriranje
- FIZIKALNE METODE - temperatura, zračenje, isušenje, osmotski tlak
-
KEMIJSKE METODE - dezinficijensi
Dok su mehaničke, a posebice fizikalne metode, u većini slučajeva teško primijenjive, jer iziskuju posebne uvjete i opremu, primjena dezinficijensa, uz posjedovanje određenih znanja, najčešće je vrlo jednostavna i daje učinkovite rezultate.
Pod pojmom dezinficijens podrazumijeva se svaki kemijski spoj ili sredstvo kojim provodimo dezinfekciju.
Dezinficijensi se međusobno razlikuju po kemijskom sastavu i načinu djelovanja, koje može biti:
- MIKROBIOCIDNO (baktericidno, virocidno,…) - ubija mikroorganizme
- MIKROBIOSTATSKO ( bakteriostatsko, virustatsko,…) - zaustavlja rast mikroorganizama
- INHIBITORNO - usporava, ali ne i zaustavlja rast mikroorganizama
Obzirom na kemijsku strukturu dezinficijensi mogu biti: kiseline, lužine, alkoholi, aldehidi, halogeni elementi i njihovi spojevi, soli teških metala, plinovi i dr.
U okviru usluga dezinfekcije koje nudimo, obavljamo i uslugu dezinfekcije klimatizacijskih sustava, koji također predstavljaju idealan medij za razvoj štetnih mikroorganizama.