Skip to main content

DEZINSEKCIJA

Dezinsekcija je skup različitih mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja populacije, zaustavljaju rast i razmnožavanje ili potpuno uništavaju nazočnu populaciju štetnih člankonožaca (Arthropoda) koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovanje ili su uznemirivači ili skladišni štetnici na hrani.

Među insektima koji štetno utječu na ljudsko zdravlje, izuzetno je važno suzbijanje onih skupina koje pridonose širenju zaraze budući su mehanički i biološki prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti – tzv. vektori (npr. žohari, muhe, komarci) kao i tzv. molestante, među koje se ubrajaju oni insekti koji nemaju izravan štetan zdravstveni učinak ali svojim prisustvom ometaju obavljanje određenih ljudski aktivnosti (npr. mravi, kućna buha).

Svako sustavno suzbijanje insekata potrebno je obaviti na najefikasniji mogući način, te minimalan rizik ili opasnost za čovjeka, neciljane skupine životinja i okoliš.

U obavljanju usluge dezinsekcije koristimo metode vlažne kontaktna aplikacije,  orošavanja do hladnog i toplog zamagljivanja, zadimljavanja te premazivanja, a sve zavisno o stanju na terenu te vrsti štetnika i stupnju infestacije. Usluge dezinsekcije također vršimo i metodom geliranja, koja se pokazala vrlo učinkovita za duži period bez prekida radnog procesa i minimalno ometanje.

Primjenjujemo insekticide najnovije generacije, s naglašenim trenutnim, ali i rezidualnim djelovanjem, čime se postiže maksimalna učinkovitost na duži vremenski period.

U urbanim sredinama, kao vektori i molestanti, najviše problema izazivaju žohari i mravi, koji se zbog povoljnih životnih uvjeta (stalni izvori hrane) sporadično pojavljuju u velikim količinama.

Gore navedeni problemi mogu se uspješno riješiti pravovremenim i redovitim akcijama dezinsekcije.

U skladu sa Zakonom o zaštititi pučanstva od zaraznih bolesti, usluge preventivne dezinsekcije obavljaju se dva puta godišnje (najčešće proljeće i jesen), što odgovara periodu najviše biološke pojavnosti spomenutih insekata.

Štetnici