Skip to main content

FAQ

Prije dva dana primjetila sam žohare u stanu u kuhinji, pa me zanima na koji ih se način mogu riješiti i da li Vi to radite?

Metodom vlažne kontaktne dezinsekcije, tzv. prskanje prostora u kojem su primijećeni žohari, odnosno cijelog stana ili metodom geliranja prostora.

Metodom vlažne kontaktne dezinsekcije tretiraju se površine po kojima se žohari kreću, te insekticid kontaktnim djelovanjem uzrokuje ugibanje žohara koji “prošeću” po tretiranom području.

Metodom geliranja male količine gela u obliku kapljice stavljaju se u pukotine i utore u prostoru gdje su viđeni žohari i njime se žohari hrane te ugibaju. Metoda je praktičnija i dugotrajnija jer gel ostaje aktivan tri mjeseca.

Nakon dezinsekcije žohara koliko vremena treba da uginu? Neki su živi i nakon pet dana.

Ovisno o kojem se preparatu radi žohari mogu ugibat i više dana do nekoliko tjedana ako je preparat s rezidualnim (produženim) djelovanjem. Ako je sredstvo s kojim se radilo samo kontaktni preparat onda mu je djelovanje vrlo kratko tj. trenutno.

Prije pet dana u našem poslovnom prostoru izvršili ste dezinsekciju žohara. Što moramo učiniti nakon izvršenog postupka dezinsekcije i da li će se ponovno pojaviti?

Nakon vlažne kontaktne dezinsekcije prostora preporučljivo je što manje prati i brisati rubove prostorija koji su tretirani insekticidom, te nakon što više nisu primijećeni živi žohari, temeljito oprati sve poprskane površine kao što je navedeno u Provedbenom planu i Potvrdi o izvršenoj usluzi koju su Vam ostavili naši djelatnici iz operative.

Ženke smeđeg žohara nakon 2-4 tjedna polažu paketiće jajašaca iz kojih izlaze ličinke, te nakon 1-2 mjeseca prelaze u odrasle spolno zrele jedinke sposobne za ponovno razmnožavanje.

Dakle, moguće je da nakon cca. 3 tjedna primjetite nove izlegle ličinke te tada treba ponoviti postupak.

Trebam pomoć u vezi stalnog izlazaka štakora iz kanalizacijskih otvora u dvorištu naše zgrade u kojem se između ostalog igraju djeca. Što se može učiniti?

Problem se može riješiti postavljanjem parafinskih rodenticidnih mamaka u kanalizacijske otvore, vezanjem na žicu i spuštanjem do razine iznad vode, kako ih glodavci i voda ne bi odnjeli. Tako pričvršćeni mamci za kanalizacijski poklopac neće biti dostupni djeci dok će glodavcima biti pristupačni i stalno izloženi.

U našoj zgradi kroz nezaštićen otvor u kotlovnicu su uletjeli golubovi. Kako nisu mogli izaći ta je prostorija sada puna njihovog izmeta i uginulih golubova. Možete li nam pomoći i na koji način?

Potrebno je izvršiti grubo čišćenje i uklanjanje uginulih golubova sa zbrinjavanjem takvog otpada na za to specijalizirana mjesta. Nakon toga treba izvršiti grubu dezinfekciju, sve natopiti dezinficijensom, te ponovno temeljito očistiti.

Tek nakon što je prostorija potpuno čista, pristupa se završnoj dezinfekciji prskanjem otopinom specijaliziranog dezinficijensa ili zamagljivanjem, ovisno što se nalazi u prostoriji.

Na otvor predlažemo postaviti šiljke kako golubovi ne bi mogli slijetati i zadržavati se na tome dijelu, te mrežu kako ne bi ponovno ulazili u prostoriju.

S obzirom da živim u Dalmaciji koja je u zadnje vrijeme suočena sa najezdom zmija, pa tako i moje dvorište molila bih vas za informacije o vašim preparatima za odbijanje istih. Zanimaju me i mehaničke prepreke i kemijska sredstva.

Od kemijskih sredstava na tržištu postoji preparat za profesionalnu upotrebu kojim mi vršimo repelentno odbijanje zmija na površinama gdje se ukaže potreba.

Prema našim iskustvima pokazao se učinkovit ukoliko nema padalina, obzirom da je na bazi mirisa koji odbija zmije. Moguće ja napraviti barijeru u obliku “trake” oko prostora na kojem ne želimo zmije i taj postupak ponavljati svakih tri tjedna, odnosno nakon padalina. Koliko smo upoznati, mehaničke barijere ne postoje.