Odbijanje zmija i ptica

Iako su mnoge ptice korisne i lijepe za vidjeti, određene vrste ptica mogu oštetiti Vaš objekt ili stvari u njemu, raširiti bolesti i učiniti ga zbog izmeta kojeg izbacuju općenito opasnim po zdravlje. Naš program za odbijanje ptica koji prilagođujemo klijentu usmjeren je na to da ptice promijene stanište, odnosno da problematičnim pticama Vaš objekt ubuduće bude odbojan.Velik broj vrsta ptica i zmija u RH zaštićene su Zakonom, te je njihovo uništavanje stoga strogo zabranjeno i povlači za sobom odgovarajuće sankcije i novčane kazne.  Međutim, kako čovjek stalnom urbanizacijom sve više zadire u njihova prirodna staništa, a ptice i zmije tako dolaze u neposrednu blizinu čovjeka te svojim načinom života i samom pojavnošću mogu ozbiljno narušiti normalno odvijanje ljudskih aktivnosti, potrebno je potražiti kompromisno rješenje.

 Ono se krije u različitim tehnikama odbijanja navedenih skupina životinja. Jedna od takvi su mehaničke prepreke za zadržavanje i slijetanje ptica (najčešće golubova) u obliku šiljaka ili mreža.

Od kemijskih metoda u novije vrijeme na tržištu su dostupna specijalizirana sredstva za odbijanje zmija (tzv. repelenti) koji su neškodljivi za ljudsko zdravlje i okoliš, a svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije, te se one drže podalje od tretiranih područja.

ZDRAVSTVENI RIZICI 

Ptice štetočine nose brojne zdravstvene rizike:

  • Insekti koji sišu krv

Na pticama često nalazimo insekte iz porodice stjenica koji se hrane njihovom krvlju, ali ako im ptice nisu dostupne, hrane se i ljudskom krvlju. 

  • Ptičje grinje

Previše malene za vidjeti golim okom, ove parazitske grinje skaču na ljude sa zaraženih ptica ili njihovog staništa poput stabla, gnijezda ili klupe. Ugrizi grinja uzrokuju malene, crvene plikove, intenzivan svrabež, lezije i trnce po tijelu. Kada se mjesta ugriza češu, mogu se inficirati. 

  • Bolesti koje se prenose hranom

Istraživanja su pokazala da ptice prenose bakterije kao što su Salmonella, E.coli, Yersinia i Campylobacter. Ptičji izmet koji sadrži ove mikroorganizme može lako dovesti do trovanja hranom, ponekad s fatalnim posljedicama. Štoviše, zabilježen je veliki broj ljudi koji svake godine umire zbog bolesti koje se prenose hranom. 

  • Virusi

Svjetska zdravstvena organizacija navela je ptice kao jedne od glavnih domaćina ili prenositelja virusa povezanih s istočnim i zapadnim konjskim encefalitisom, virusa Zapadnog Nila, pa čak i nekih virusa gripe. 

  • Opasne gljivice

Histoplazmoza je plućna bolest, a uzrokuju je gljivice koje rastu u tlu koje je zaraženo ptičjim izmetom. Gljivica Histoplasma capsulat razmnožava se u velikim količinama u okolišima u kojima obitavaju ptice. 

 

Kako biste bili bez brige od opasnosti koje nose ptice i njihov izmet javite nam se za pomoć. 

 


Ptice
Ptice
Zmije
Zmije